Thursday, August 16, 2007

The Good Old Days…

Last night, I had dinner with an old friend.. Not that ‘old’ hehe.. We’re coursemate back then in KUSTEM :) It almost 2 years now.. 2 tahun yg lepas, dlm bulan yg sama kitorg sama2 bjaya mgenggam ijazah setelah 3 thn bhempas pulas, tunggang terbalik & demam2 ngadap sgla mcm buku & nota hahaha Skrg, semua org bawak haluan masing2..

Jumpa smule dgn Wan smalam, mcm2 cite yg kuar. Kisah2 dulu & xlupa cite terkini. Dia x suke sgt aku pggl dia Wan sbenarnye hehe Ekceli aku kenal dia masa 1st year. Masa tu kitorg slalu kuar dinner kt depan hostel & bkongsi2 cite. Masa ni laa Amir jeles sbb bile aku mkn dgn Wan, dia xleh mkn dgn aku hehe Amir.. Amir…

Bile btukar2 cite smalam, rupenya byk yg aku x tau. Pendek kata, aku ni terlalu jauh ketinggalan dlm hal2 pkembangan terkini member2 aku yg lain.. Kitorg sume ada laa dlm 52 org.. Ada yg dah keje dlm bidang kimia cam Amir dulu kt MPOB tp skrg kt Jbtn Kimia Malaysia, Ain & Apeng lak kat IWK, Islah lak bhgn research kt Klang. Pastu ada gak yg lari jauh gile drp bidang kimia cam Zailani & Safa dlm bidang IT, Osman Arif lak dah jd pilot, Una lak keje dgn travel agency (siap gi Korea main ski lagi!!) & last but not least, Wan yg dulu keje dlm bidang kimia dh beralih arah ke bhgn unit beruniform iaitu polis hehe Yg aku & Wan gelak sakan bile cuba bygkan Pijie & Ikmal yg amik KPLI jd cikgu kihkihkih Jgn mara ye Pijie & Ikmal… ;)

Ada gak antara kitorg yg dah slamat mdirikan rumahtangga cm Lia, Jeswin, Sueja, Diena, Patmawatie dll. Aku tingat lg masa dpt tau Kak Atie kawen sbb aku mati2 ingat dia kawen dgn Mdlin tp upe2nye idok. Dulu2 mase kitorg blajar, derg laa satu2nye kapel dlm course kitorg, beza skit je.. Sorg Sains Kimia & sorg lg Kimia Analisis :) Yg lain kebanyakkannye kapel dgn dak course lain hehe Tp tu la.. Dh takde jodoh.. The rest, masih lg blajar cam aku hehehe Yg aku tau kt UMT ni Faiz aka Pakcik, Didi, Ainur, Zalilawati, pastu Fariz kt UTM, Zack kt UM & Farah Akmal further kat oversea.

Bile dok kenang2 blk zaman blaja dulu, kdg2 wat aku senyum sendiri.. Biarpun ada kenangan yg pahit, tp bile2 tingat blk skrg aku gelak sorg2 sbb rasa cam x matang lgsg dulu hahaha Tp kan.. Mcm laa aku dah matang sgt skrg huahuahua ;P Aku ingat lg cane aku mula2 kenal Apeng kt dpn bilik En Suhaimi. Tak sangka lak lepas tu Apeng dok kecoh2 & heboh dgn title ‘lelaki pertama yg Ija kenal kt KUSTEM’ hahaha Sungguh laa Apeng tak matured! ;P Then cane aku nyanyi lagu Jerat Percintaan khas utk Apeng aka Buaya Emas KUSTEM masa first year hehehe Pastu kecoh gak dak2 ni sbb tu first time derg tgk aku pakai baju kurung hahaha

Then, aku ingat gi latihan teater dgn Amir. Pun tingat saat2 kete yg aku & Amir sewa abis minyak :D Pastu aku ingat lg aku, Ina, Atie, Myra, Ida & Zizie wat gile2 dlm presentation utk subjek Pemikiran & Kreativiti yg mana kitorg present ala2 deejay radio yg terima panggilan tepon utk tanye soalan hahaha Pun aku ingat cane aku gi Pasar Payang utk belikan kain pasang utk Pakcik :) Yg plg best, gossip hangat ‘pcintaan’ aku dgn Amir hahaha Mhangatkan lg gossip tu bile aku & Amir bduet nyanyi lagu Gubahanku masa Annual Dinner Kimia hujung semester tu :D

Masuk 2nd year pun byk gak kenangan.. Cuma masing2 dh lebih pd click umah sewa masing2 hehe Aku pun mase ni dh kurang dpt kuar mkn & sembang2 dgn Wan & Amir huhu Masa ni aku & hosmate aku gi kuliah naik jip hijau ayah Una punye. Sbb aku je yg ada lesen & leh bwk keta, so aku laa drebarnye :D Kak Shima ada lesen tp xbani bwk jip lak. Yg plg aku xleh lupe cane enjin jip tu mati kat tgh2 jln dekat traffic light Bukit Grammar KT hahaha Kalut kitorg mase tu.. Sibbaik ade pakcik2 drp JBA tlg tolakkan jip kitorg ketepi & tlg startkan enjin jip tu. Terus kitorg g bengkel pastu hahaha

Then aku still ingat cane Una tjatuh kt dapur mase duk lari bile tnampak tikus & cane kitorg wat operasi kejor tikus smpi blkg umah ekekeke Dlm pd tu plak aku penah tlanggar sekor anak kucing masa nak reverse jip utk gi kuliah. Mati anak kucing tu & aku nangis sungguh2.. & dgn muka aku yg sememeh & still nangis tu aku gi jugak ke kuliah sbb kuliah Dr Kamaruzzaman masa tu mmg amik kehadiran sorg2. Mane2 yg prasan aku masa tu ada yg dtg btanye huhu.. Bile mentioned pasai kuliah Dr K ni, tingat lak cane Diena dpt name ‘Timah’ hahaha Mase 2nd year ni jugak laa aku & Amir wakil Kelab Kimia utk nyanyi duet sempena sambutan Aidilfitri haha menang dpt hamper tuh! :D

Masuk thn ketiga, hosmate aku btukar org. Diena aka Timah kuar & diganti dgn Ain & Kak Farah. Aku ingat lg mase first day pose Kak Farah siap masak nasi goreng utk sahur baru kejut aku utk temankan dia mkn. Kata dia, klu dia tak masak pape aku xnk temankan dia sahur lak hehe Terpisat2 laa aku bangun & makan mase tu :D Mase ni jugak jip Una dh blk smule ke Johor & kitorg ke kuliah dgn keta Kak Farah, si ‘Jebat’ sbb no plat kete dia JBT hehe Cuma Ain je g kuliah dgn motor dia sendiri. Sebut pasai mkn ni, Kak Shima laa yg slalu manjakan aku sbb slalu wat kan aku murtabak maggi, gorengkan cucur & bancuh milo panas utk aku hehe Manja x? :D Dgn Kak Shima jugak laa tmpt aku bmanja & slalu basahkan riba dia dgn air mata aku… Rindu Kak Shima!! :)

Awal2 sem ni, Kak Farah warded sbb kena appendix. Kena laa duk kt HKT lps operate. Ain jadi penunggu setia & aku lak amik alih kejap tugas jd drebar wat smntra waktu smpi Kak Farah leh drive smule. Yg klakonye, mcm mane Apeng jd hero 'slamatkan' Kak Farah pdhal Kak Farah anti bebenor dgn Apeng haha Kitorg sume bantai gelak sakan bile Ain cite ambulan yg bawak diorg ke HKT tu bawak cam hape smpi derg thuyung hayang kt blkg tu ekekekekek Tu cite Kak Farah, Ain plak eksiden sbb lembu langgar :D Sian Ain.. Abih luka2 & calar2.. Sibbaik x serius je.. Motor die pun rosak skit je. Yg tensennya, doktor yg rawat Ain siap gelak kat Ain bile Ain cite yg dia eksiden sbb lggr (lebih tepat ‘dilanggar’) lembu ekekeke Aku pun ade same mase Ain jumpa doktor tu sbb tu aku tau hehe

Yg plg mengejutkan mase ni adalah bile Amir & Ain confessed yg derg dh kapel dekat setahun dah hehe Senyap2 je derg kapel.. & mase ni jugak le gossip aku & Amir clear :D The best among the best, mase annual dinner kitorg yg last ni sume org melaram tak ingat punye!! Hehe & dinner tu adalah the best dinner ever! \(^-^)/ Klu nak ikutkan, byk sgt memori yg indah & yg mcuit hati bile dikenang.. Tp mana mungkin memori selama 3 tahun tu aku boleh tintakan dlm belantaraku yg kecil ni.. :) Namun yg pasti, ianya tetap terpahat dlm ingatan & hatiku sampai bile2.. Terima kasih semua!!

Spjg hampir suku abad ni, ramai org dtg & pergi meninggalkan jejak tersendiri dlm hati, ingatan & hidup aku.. Kalian adalah kenalan, teman, sahabat, guru & seteru aku.. Namun walau siapa & apa pun yg korang bawa & dtg kepada aku, aku sgt2 menghargai & menyanjungi kehadiran kalian dlm hidup aku.. U guys live my life.. :) & utk itu aku sgt2 thutang budi dgn kalian & jutaan junjungan terima kasih aku ucapkan. Hanya tuhan yg mampu membalas kesemuanya kerna aku hanyalah insan yg tak punya apa2...

When changes come to us, we tend to let go off a few things.. But even if I’ve got so many changes in my life, no change can ever make me forget U.....

Miss all the glory & the memories of those good old days…

7 dara pingitan ;)

Chemistry, Class of 2005 - The memory remains..


6 komen:

tintaHati said...

Panjangnya die citer...hehe... ;D

Sunan_Jati said...

anda kena tag... sila selesaikan tag dlm tempoh 30 hari dari tarikh luput... kehkehkeh :P

- just me - said...

tinta:
huihh.. klu ikutkan lg panjang cite aku tuh.. tp dah edit sana sini, pendek laa jdnye.. :D

sunan:
erkk.. tag lg??? arrgghhh tidak...!!!!

tintaHati said...

yo blk msia? tak pi jumpa hang ka?

- just me - said...

tinta:
haah yo blk msia. kakak dia kawen :D xtau laa dia sempat ke idok dtg sini jumpa aku.. mestilah dia blk msia nak bkepit dgn famili dia hehehe

kan yo, kan?? ;)

Sunan_Jati said...

assalamualaikum...

sekadar lawatan ziarah...
mulakan ahrimu dgn bismillah...
err...

hapdet pls...