Monday, February 23, 2009

Jiwa Kacau...

Peringatan! Ini adalah sesi meluahkan perasaan. Dipendekkan cerita, kelab Voice of Harmony telah dijemput utk mbuat persembahan selingan sewaktu pertandingan akhir debat Bahasa Melayu Piala Naib Cancelor UMT pd 21hb baru2 ni. Semua ni diperhatikan & terkumpul sepanjang latihan yg cuma sempat diadakan selama 3 hari. ‘Korang’ yg dinyatakan dlm entry ini sama skali tak merujuk kpd para pengunjung blog ini. Therefore, pardon my languages.

* * *


First of all, korang sgt2 tak bdisiplin! Dah laa masa makin suntuk utk praktis, latihan mula kul 10pg, kul 11 baru nak terhegeh2 dtg sambil tersengih2 & langsung takde perasaan bsalah. Jgn kata nak mintak maaf pd aku, pd member2 korang yg dtg awal & dr td duk melanguk tunggu korang pun korang x kata pape. Alasan, tido lewat sbb wat assignment. Ape, korang ingat korang je yg ada assignment?! Korang je yg tido lewat?! Korang je yg ada test, exam segala?! Member2 korang yg leh dtg awal tu xde keje atau test laa ye??!!

Dah la xde disiplin & tak punctual, selfish plak tu! Pikir ttg diri sendiri jek. Masa tu laa nak bagi alasan mcm2. Skit pun xde rasa hormat pd aku. Mentang2 laa aku ni student gak cam korang, korang pun sesuka ati je nak dtg latihan kul bape ye? Klu serius sepanjang latihan xpe laa jugak ni main2 je byk. Expression muka hancur, lirik lagu x ingat, asal benti kejap je nak duduk. Walhal aku pun bdiri! Klu ada hal yg xleh elak sgt tu asalkan wat homework sendiri xpe laa jugak, ni bile dah lewat dtg latihan baru laa terhegeh2 nak warm up suara, baru laa nak hafal lirik lagu!

Ya, aku mmg cuma student cam korang.. Tp xleh ke korang show some respect utk aku yg incharge terhadap korang, pun merangkap konduktor/instructor team ni??! Mentang2 laa aku xbape sihat, pun malas nak marah2 sbb xmo nak bazir masa lg utk bebelan2 dek kelewatan mula latihan sbb tunggu korang dtg tu. Tp aku rasa klu yg incharge tu pegawai, mesti korang x lewat & bagi alasan2 segala kan? & I’m offended because of that!!

Yg paling aku geram, korang2 yg wat perangai ni ahli baru. Dtg lg lewat drp senior2 korang, boleh gitu??!! Hampeh betul!! Klu laa x mengenangkan yg aku ni dah dipertanggungjawabkan ke atas team ni, pun kesian dgn presiden kelab yg beriya2 nak perform, mmg aku x hingin nak handle dah mende2 ni. Wat serabut aku lg ada! Tambah keje & penyakit aku je. Mana x tambah sakit klu dah dtg latihan lewat gila, xde disiplin & x serius, selfish pulak tu!! Hishhh!!!

Pastu korang ni dah la wat perangai, boleh pulak byk songeh??! Aku suh wat part soprano cani2, korang kata sumbang. Pdhal baru cuba nyanyi sekali. Lom pun lagi try nyanyi ramai2 tgk blend in ke x!! Aku x kisah klu korang nak beri pandangan ke ape, sgt laa aku alu2kan. Lg aku suka! Tp masalahnye yg korang cdgkan tu lg menyusahkan & lebih berisiko utk sumbang, dah cane aku nak terima??!! Dah tu 2-3 kali pulak mbangkang tp tetap x kasik alternative yg lebih baik. Elok laa sgt camtu! Tau mbangkang je keje korang ye??!!

Yg sorang junior ni pulak, dah laa dtg latihan cam biskut. Alih2 dia pulak bagi arahan mcm tu, mcm ni. Aku rasa dia ni cuma mberi pendapat & pandangan dia je, tp in improper way. Cara dia cakap tu xkena pun. So jd mcm apa yg dia kata tu ‘harus’ laa diikut & diterima pakai! But it seemed like one! Mula2 masa tgh duk decide kul brape nak g rehearsal kat dewan, dia duk suggest suh mintak pihak penganjur beri laluan kat koir rehearsal dulu. Lepas koir dah rehearsal, pihak penganjur boleh laa teruskan rehearsal majlis diorg plak.

Amboi!!!! Ko ingat majlis tu, majlis ko ke senang2 nak mintak camtu?!! Dah la team ni cuma tetamu jemputan utk wat psembahan je. Ni main nak suruh2 jek. Aku pantang betul jumpa org camni. Nak senang & cepat keje dia jek!! Keje & masalah org lain xmo pk! Padahal ajk2 derg baru je abis semi final match. Dah le tu, masa tgh raptai dia pulak yg sibuk2 mintak emcee gtau bila koir patut ready utk wat psembahan. Hello??!! Apalah gunanya aku jd konduktor korang klu camtu???!!! Aku baru je nak gtau korang bila kena ready sbb pihak penganjur dah inform aku tp bila korang tiba2 tanye camtu dr atas pd emcee yg ada kat bawah, sungguh laa x senonoh & sgt la menyakitkan hati!! Xleh sabo skit ke tunggu aku kasik q??! Nak je aku suruh korang jd conduct malam tu.. Hish!!!

Malam persembahan pulak aku suruh kumpul kul 9 mlm, kul 9.15 baru laa terhegeh2 nak dtg & warm up vocal. Xleh terima betul aku! Klu stakat latihan dtg lambat aku leh consider lg, malam persembahan pun lewat??!!! See?? Sgt2 tak bdisiplin!!! Lg wat aku hangin, yg suggest dtg kul 9 mlm tu laa yg dtg lambat skali. Hampeh!! Lewat kat 20 minit plak tu! Sikit xde nak mintak maaf ke hape. Then masa tgh standby nak naik atas stage, boleh pulak korang duk bgurau2 tepi pentas tu?!! Mentang2 aku duk jauh dr korang sbb dah stand by kat tmpt aku nak conduct, korang pun sempat lg main2 ye??!!! Arrrggghhhhh!!!!!!

Aku rasa korang lupa laa.. Bila korang satu2 group yg ada lebih drp 20 org ahli, it is not about yourself anymore. It is about A TEAM! Not just you yourself, but it is about all of the team members. Klu korang tetap selfish & hanya pk ttg diri korang je, please… Please kindly leave this team. Sbb korang hanya akan menyusahkan & membawa masalah pd member2 korang yg lain, pun menyerabutkan kepala otak aku jek! & I’m only interested to share the techniques, gain the experiences/knowledges & conducting those who are really serious & committed to this team!!

Thank you. Sincerely from your humble conductor..

2 komen:

efairuz said...

huhu angin je aku bace...aku paham perasaan ko :D

- just me - said...

Efa, ko baru baca dah hangin.. Aku ni xtau laa nak ckp cane dah haha.. Patutnye ko kena ada skali assist aku handle budak2 ni.. Kompem derg takut sbb ko ada skali hehehe ;)