Thursday, July 19, 2007

Macam Macam Cerita..

Aku xcukup rehat benornye nih.. Sibbaik xde eye-bag hehe even aku baru jejak bumi Darul Iman ni 3 ari yg lepas tp waktu aku sgt padat smpi ada masanya aku tpaksa bkejar2 ke sana sini.. Huh…. (- -)

Ptg Ahad aritu aku sampi dlm kul 1.45ptg. Pas lunch kt Medan Selera Bt Buruk, aku & parents aku ke hotel utk check-in. Parents aku stay skali pun sbb ayah aku ada program 3 ari kt KT dr 15-17 Julai. Disebabkan proses pdaftaran & check-in lmbt sgt, so aku ajak le mak aku g jln2 kt ‘Syurga Tudung’ Bt 6 dulu hehe.. Dpt le tudung 3 4 helai :D Malamnye pulak aku sort of jadik tourist guide utk mak aku & bwk g ke Mydin Mall lak. Haa bjalan sakan laa kat situ.. Dlm kul 11 mlm dh ade kt hotel smule & sume tetido kepenatan. Yg xbestnye, aku xbape lena tido. Xtau pasai ape.. Asik tjage jek.. Hmmm….

Esoknya pas breakfast, aku terus ke kampus. Cdgnye nak online tp harapanku punah bile aku dpt msg kul 8.50pg yg gtau aku kena attend kusus SEM (Scanning Electron Microscopy) 16-17 Julai yg bermula jam 9pg!! Kalut aku kejap tp slambe jelah aku g masuk blk mesyuarat tu & daftar even aku sorg2 je girl yg xpakai baju kurung hahaha

Masa break utk minum pagi tu barulah aku g ‘serang’ Syaza utk dptkan cite sebenar ahaks! :D Upe2nye ade skit mess-com yg buatkan nama aku xdigugurkan drp kursus ni & nama org lain lak xdpt diganti dgn nama aku. Supposed that Syaza yg akan ganti aku sbb aku xblk kg lg tp bile Syaza nak daftar, nama dia xde dlm list sdgkan nama aku ada. Tp Syaza daftar gak, siap dh pangkah kt nama aku utk mengesahkan ketidakhadiran hehe Yg wat aku tgelak bile Syaza gtau yg dia ada ckp kt Zuli, “Kalau laa tibe2 Ija muncul kt pintu tu…” & itulah yg terjadi akhirnya hehehe
.
Sbhgn drp pengisian program
.
Proses penyediaan sample

Sampel yg dah ready utk proses coating

Auto Fine Coater

Analisis imej mgunakan SEM
.
Abis je program tu kul 4.30ptg, aku terus ke hotel. Malam ni ada dinner+majlis perasmian Psidangan Perwakilan Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia Tahunan Ke 20, so aku pun ikut skali laa mak ayah aku. Majlis tu kat Wisma Darul Iman & dirasmikan oleh MB Trganu, Dato’ Seri Idris Jusoh. Sibbaik laa ucapan2 xmeleret & mbosankan, so xde laa aku ngantuk.

Makan pun buffet, so dgn sgala nasi minyak, nasi dagang, sate, nasi impit, cendol, satar, otak-otak & kuih2 cam tepung pelita, kasidah & kek2 jd hidangan & rebutan. Buah2 rambutan, mata kucing & limau pun ade. Pendek kata, pueh ati laa mkn mlm tu :D
.

Hee.. yum.. yum..!! :D

Bile time diorg serbu nk g amik makanan tu, tdengar laa suara2 yg bbunyi.. “..dah lame dah tak beratur gini, last skali masa drjh 6 kot..” & “..ingatkan tua2 gini takyah beratur dah, upenye kena jugak..” Bderai gelak antara diorg. Aku plak senyum aje.. :)

Malam tu skali lg aku xleh tido. Kali ni aku rasa sgt tganggu dgn bunyi ayah aku bdengkur wpun aku dh capek gile. Keempukan tilam & kedinginan phawa dingin pun xcukup utk melenakan aku. Masa nilah aku rasa menyesal laa sesgt xblk tido kt umah sewa aku hehe tp nak wat camno.. Soba yolah..

Pg Selasa tu, aku bawak mak aku g Pasar Payang lak. Bese laa, trganu ni mane laa sgt nak pegi hehe mak aku siap beli kukus lg ! :D Pulang ke hotel dlm kul 10.30 pg. Aku cepat2 tarik slimut & tido. Sempat laa aku lena dlm sejam sblm ayah aku smpi menandakan program dia dah abih. G lunch dulu & baru anto aku ke umah sewa. Pas parents aku gerak balik, aku terus g kursus SEM tu smule. Smalam aku dh mintak excuse utk skipped program ni blah pagi. Sibbaik xde masalah :) This time aku g pakai baju kurung ok? Hehehe & kursus ni tamat jam 4.30ptg. Hoooorreeeeyyyy!! \(^-^)/ Malamnye tu awal2 lg aku dh tido, balas dendam utk 2 mlm yg xlena tido hahaha

***

Abih cite nape aku duk ‘adeh deh’ je 2-3 arini, aku nk cite plak ape yg dh jadi smalam sblm aku kena attend meeting yg Dr suh aku g kul 9.30pg tu. Asalnye aku nk kuar awal sbb dr ari Ahad aritu aku xdpt2 lg onlinenye.. Dh tahap kemaruk sgt nk online nih.. Nak2 plak bile pk ape laaa ‘kerosakan’ & huru-hara yg dah atau sdg berlaku, lg laa wat aku xsabo2 nk online hahaha Skali bile aku pulas kunci kete, xleh start pulak dah.. Pueh aku try hidupkan kete aku tp failed. Tgk jam baru kul 8.30pg. Pas wat panggilan & dptkan bantuan, aku dimaklumkan yg possibility bateri kete aku weak sgt tinggi. So nk kena tunggu batt tu recaj smule ade laa dlm 3-4 jam plak lg.

Aku gi meeting tu dulu. Ingatkan discussion progress ke hape, upe2nye meeting tu lebih utk student2 final year yg baru & aku diassignkan oleh Dr utk jd mentor pd 6 org junior utk bhgn membrane fabrication. Adeh deh… Poning makcik!! Aku nye thesis pun tenggelam timbul, lg nak suh aku handle 6 org student junior.. Tambah2 lg bile aku dpt tau kebuk wasap yg dh 2 bulan rosak tu bukan sbb masalah wiring pd kebuk wasap tu sendiri, tp masalahnye bpunca pd wiring pd lab & bangunan, lg aku tambah pening. Adeh deh…

Dlm pd tunggu hal kete aku tu settle, sempat laa aku surf ke sana sini.. Kul 12 lebih aku dpt msg yg kete aku dh ok but still bateri tu weak. Aku xheran sgt pun sbb bateri kete aku tu dah 2 thn xtuko2. Malah spjg 2 thn ni lgsg dia xberi masalah pd aku :) So dgn rela hati aku mgantikan bateri tu dgn yg baru spya xde hal2 atau masalah bebangkit di kemudian hari hehe Klu sblm ni kete aku guna sel basah, kali ni aku beli yg sel kering punya.. Senang, xyah refill2 air bateri hehe Apepun, buat bateri kete aku yg lama tu, jasamu dikenang… :) & buat bateri kete yg baru lak, smoga kita boleh bkerjasama dgn baik slps ni hehe ;P

Old batt - tinggal kenangan...

New batt - let's cooperate! Hehe

K la, adios! Aja aja fighting! q(^-^)p

17 komen:

Sunan_Jati said...

wahahha 1st komen.. horaray./..!

Sunan_Jati said...

weh.. ciannya .. xleh tido mlm mesti tgh ingatkan kat abg dier yer..
ala bucuk... bucuk...
hahahahahahah!
:p

Sunan_Jati said...

tan tan tun buah perya
ssapa kentut anak pakya!
hehehhe!

Pantun pames time bebudak sek ren!

- just me - said...

sunan:
wah.. advanced betui ko ni ye? :P
lekaih je ko.. baguih2!! amalkan slalu hehehe

mane lak aku xtido mlm sbb tingatkan abg aku? xde maknanye aku ingat kat abg2 aku.. derg bukan ingat aku pun.. baik derg ingat anak bini derg hehe baik aku tingat kat jun matsumoto.. cute gak.. :D

amboi2.. pandai ko bpantun ye?
aku ingt yg pemes dolu2 tu
"I am sori, mak masak kari,
ayah goyang kaki..."
heheheh!

Sunan_Jati said...

heheh..
ala buat xphmlak.. mesti la abg yang hang tgh rindu tuh.. oit tinta... nanti kita mkn nasi minyak nasi dagang.. hehehhe

dah kawin xberenggang.
heheheh


ooo.. xpernah dgr pon.. kiter lain neg.. lain adat...
heheheheh
biar mati kutu jgn mati adat... :P
peace...

- just me - said...

ooo.. yg itu ke.. hmm aku ni mane laa boleh nak rindu sesape.. klu aku rindu je, alamat aku xleh tido, xleh wat keje, xleh makan.. sbb ramai sgt yg perlu dirindu.. hahahha so baik xyah!

suke bebenor ko bpantun ye? :D
baguih2.. kekalkan warisan tradisi bangsa, kelak adat & maruah terbela :)

tintaHati said...

Oh itu ceritanya....itu ja ka? ;P

mana-mana pergi ada sunan...
mana-mana ada sunan, di situ aku pergi.. ;D

wakakaka....pandai x aku berpantun? ;P ahaks...

jgla adik2 junior tu baik2...buli sket pun xpa...huhu...kira hebat la hang ya terpilih utk jadi moderator pd juniors! ;P

Sunan_Jati said...

justme- heheheh... mcm tulah kiranya...mcm lelaki melayu terakhirje bunyinyer.. xbest langsung.. hehehehhe!
hang pun sama... marilah membela maruah agaama...
hehehe :P

tintahati- dimana ada aku ada kamu...
dimana ada kamu ada aku... hehhehe

oleh gitu.. :P

- just me - said...

tinta:
iskk.. penat2 aku karang cite pjg lebor :P huh!

ewah2.. ko nk bpantun gak ke? tp xkena pun rima hujungnye tu.. xpe2, leh bguru dgn sunan :D

xde maknanye aku jage derg.. derg pandai jaga diri derg sndri hahaha alaa aku tpilih pun bukan sbb aku terer pun.. tp sbb xmo aku blk kg slalu kot? ekekeke ;P

- just me - said...

eh eh.. tetinggal lak..

sunan:
lelaki melayu t'akhir ke??
huhu.. no komen.. :D

hehe.. aku rase cam kt pesta pantun lak.. :D meh kite bpantun ramai2..

di mana ada sunan, ada la tinta,
di mana ada tinta, ada la sunan,
& di mana ada sunan & tinta,
kdg2 aku ada, kdg2 aku xde.

huahuahuahua!!

Sunan_Jati said...

dimana ada tinta dan justme
depa lepak akt pantai...
dimana ada pantai distu ada tinta dan just me... heheheh!

Sunan_Jati said...

oh tentang lelaki melayu terakhir tu aku perasan jer lebih

huahauahauahau :P

- just me - said...

sunan:
kitorg bukan lepak kt pantai ari2 pun! :P hahaha

oo perasan sendiri ek? sibbaik sedar diri.. ;D

KYORA said...

korang pernah dengar tak pasal kita boleh chatting kat YM,mric, stickam dan sebagainya? wakakakaka...

rest betul2 deh, gambate!! for all the coming and present work! :)

Sunan_Jati said...

hehehe... weh...
mmg aku sedar dirila..

hehehhe tapi xper.. sj bagi can hang kutuk aku... bukan slalu
masa aku masih hidup jer.. dah mati abis semua putusla shabat kaum keluarga sanak saudar..

sob sob.. sedih... weh maafla yer kalu ada silap... hehehehhe takut mati awai...
hehheheh bak kata ali bab bujang lapok... mati dlm iman.... :P

tintaHati said...

Amboi kecohnya belantara ni? Sapa yg buat bising sgt ni? Huhuhu... Perghh komplot tak nak bg hang balik...kecian plak! Tak pa, pape hal aku leh jd back up system, dun worry ya!

KYORA: yep aku selalu gak chat thru email!

SUNAN: pandainya kamu berpantun! ;P

- just me - said...

kyora:
hahaha instead of chatting kt YM, MRIC @ ICQ, aku rase kt cni pun dh jd cam medan chatting :D

ke.. ko perli nih?? ahaks! ;P

sunan:
hmm... mintak ampun mintak maaf klu2 aku ade wat salah silap kt ko... yela, aku xkutuk dh ko pasni... :|

masa kita hidup ni laa kita ada peluang nk bdamai ye x..? klu aku g dulu nnt kot2 xsempat lak mintak maap... :|

so aku pun nk mintak maap kt ko.. aku pun nk mati dlm iman gak, xkan ko sorg je? :P huhu

tinta:
hahahaha..

kecoh & bising tanpa suara
itulah tanda meriahnya suasana
hiburkan hati pinggirkan lara
moga aman sentosa selamanya

:D ko sebut pasai backup system tu, bunyi mcm computer laa pulak.. huhu ;P