Sunday, May 25, 2008

Chaos Week!!

Ahad, 18hb

Enjin dak biru tiba2 bunyi pelik, horror lg mengilukan waktu aku tgh drive kat tgh2 bandar KT. Aku suspend & cuak. Cepat2 aku refer & tanye pd seseorang yg tau ttg kereta sespesies dgn dak biru. After a short advice & discussion, aku bawa dak biru yg masih lg berbunyi2 tu ke Pusat Servis Perodua, Kuala Ibai.

Lepas dibedah siasat hampir 5 jam, aku diberitahu yg rupa2nya bunyi pelik tu sbnrnye bunyi timing belt yg bmasalah, then spark plug dah bkarat gile, brake pump dua2 tayar blkg dak biru plak dah pecah, brake paddle kat dlm tu dah nipis, bhgn yg control tayar dgn stereng plak hampir rosak. Staf kat situ kata yg aku cukup bnasib baik sbb kemungkinan utk aku hilang kawalan waktu tgh drive sgt tinggi!! Kritikal gile dak biru huhu..

Slps 3 tahun aku bersama2 dgn dak biru tanpa servis yg menyeluruh, it costs me RM 600 plus!! Yelah, tukar the whole set of timing belt aje dah almost RM 300. Tu belum campur lampu brek ketiga & lampu kat plat blkg kereta yg dah x nyala, minyak brek & segala. Sian dak biru.. Jam 8 malam baru aku pulang ke rumah.. Kepenatan…

Isnin, 19hb

Seawal 8.45 pg aku dah ada kat pusat servis Kuala Ibai utk tunning & set valve. Smalam x sempat nak setting sbb pusat servis ni tutup jam 9 mlm. Kul 10 siap. Few things yg best kat pusat servis ni, aku belum kuar kereta lg dia dah ada tunggu kat kereta utk sambut & serve aku. Kagum gile aku! :D Then diorg kc kupon makanan RM 3 utk makan & minum kat kafe yg ada kat situ. 2 ari aku dpt kupon tu & makan free hehe

Next, aku ke kedai tayar & tukar empat2 tayar dak biru yg botak dah x nampak bunga lgsg.. Yelah, duk ulang alik Temerloh-KT 3 tahun ni.. Padan laa kan.. Hehe patutnye kena tukar awal tahun lg tp sbb x drive jauh2 so boleh tahan lg laa wpun berisiko huhu Wat alignment & balancing skali, overall it costs RM 400 after less hehe

Alang2 aku nak remakeup dak biru as good as new, aku gi plak servis aircond yg dah setahun setengah x servis. Ni x mahal sgt la banding yg sblm2nye.. RM 150 jek.. Grand total, RM 1000 lebih jugak aku spend utk remakeup dak biru ni.. Tp xpe, janji puas ati & lgkh2 keselamatan aku dah amik & wat. Selebihnya terserah pd Yang Maha Esa..
.
Arini jugak Zuet dtg celebrate birthday dgn aku. Ms kat Pantai Chendering, dihadiahkan aku sejambak bunga ros.. So sweet… :) [Yo, sila jgn jeles haha ;)] Aku tanye, nape kc 3 kuntum je, tak 25? Dia kata kedai tu x cukup bunga huhu Drp sana dia bawak aku makan kek kat Secret Recipe. Hee best2!! Aku mkn marble cheese cake & chocolate strawberry cake. Fuuhh.. Marvelous gile laa cheese cake tu.. :D
.

Pantai Chendering..

Dah xtau nak kemana, kitorg g jalan2 kat Taman Tamadun Islam (TTI) kat Pulau Wan Man tu. Kebetulan pulak taman tu dah dibuka secara menyeluruh, bukan separuh2 lg cam dulu. Admission still free. TTI akan kenakan byrn masa cuti skolah mula nnt (23hb) dgn harga promosi: dewasa RM 10 (asal RM20) & fees utk kanak2 aku x prasan plak hehe Bjalan & bgambar sakan kitorg kat dlm tu smpi aku x larat nak senyum dah huhu Then g solat kat Masjid Kristal sblm balik kul 6.30 ptg.


Pintu masuk ke TTI.. Welcome!!

Masjid Kul Syarif, Russia (kiri) & Menara Kalyan, Uzbezkistan (kanan)

Masjid Besar Qairawan, Tunissia (kiri) & Masjid Besar Agadez, Niger (kanan)

Masjid Suleyman, Turki (kiri) & Masjid Mohammad Ali, Cairo, Mesir (kanan)

Masjid Nabawi, Madinah

Makam Abu Nasr, Balkh, Afghanistan

Masjid Lutfallah, Isfahan, Iran

Berlatarkan Taj Mahal, India

Masjid Besar Samarra, Iraq (kiri) & Kubah As-Sakhrah, Palestin (kanan)

Masjid Kristal

* Gambar monumen2 lain dah ada dlm entry aku yg sblm ni, The Memory Remains (klik).

Sblm dia blk, dia kc lg handbag & telekung bsulam ungu kat aku huhu Ada lg upenye.. Ingatkan dah abis dah.. & malam tu aku tidur seawal jam 9.30 mlm dek kepenatan… :)


Selasa, 20hb

Aku tiba2 tjaga jam 12.40 tgh mlm. Aku on je henset, berderet2 sms masuk. Thanks all for wishing me on my birthday :) Aku tdo smule pastu. Waktu subuh aku tjaga, hujan turun lebat gile & blarutan hingga jam 9 pg. Smpikan aku terpaksa meredah hujan sbb ada yg nak blanje aku makan roti canai pagi ni hehehe Mekasih.. :) Elok je sudah makan, hujan pun reda.

Then aku g lab. Xde wat pape pun. Just sembang2 & bgosip dgn Cik Syaza jek hehe.. Tiba2 Pusat Servis Perodua tu call wat follow up ttg dak biru. Wah, kagum aku! Bagus betul cara diorg jaga customer. Sebelah malam plak, aku ke Secret Recipe lg. Kali ni bersama2 dgn Cik Syaza. Thanks gf! :)

Nyum nyum.. Sedapnya!! :D

Rabu, 21hb

Pagi. Waktu aku start enjin kereta, aku prasan yg bunyi enjin kasar banding sblm aku antar g servis. 2 3 ari ni prasan gak tp cam x ketara sgt. Pas dpt khidmat nasihat drp temanku tempoh hari, aku ke Kuala Ibai lg. Lepas staf kat sana check, katanya bunyi kasar tu bpunca drp bearing clutch. Probably ada kerosakan la. Tambah dia lg, klu nak tukar bearing tu besenye diorg akan tukar semua. Whole set of clutch plak RM 600 plus. Huhu..

Pas pikir2 & bincang2, aku decide utk postponed dulu. Lgpun stkt ni aku xde masalah pun tiap2 kali nak tukar gear. Meaning clutch dak biru leh pakai lg laa.. Tp yg xbest bunyi kasar enjin tu je laa… Hmm.. Oh lupe nak mentioned, aku dpt kupon tu lg arini. Kagum!


Khamis, 22hb

Jam 9.30 pg aku & Nurul ke KT utk settlekan bbrp pkara yg berkaitan dgn majlis perkahwinannya. Aku tgk Nurul handle drp penginapan utk pihak pengantin lelaki, katering, aturcara program, pinggan mangkuk, alas meja pengantin, tempah kek sampai laa ke beli buah utk hantaran, aku plak yg penat hehehe

Pengantin lelaki plak kat Ipoh, so boleh kate semua hal kat sini Nurul yg uruskan. Tghari tu still sempat gi Mydin Mall cari2 brg & lunch terus kat situ. Kul 2 lebih kitorang dah ada kat rumah masing2 smule.


Jumaat, 23hb

Arini Zuet dtg lg. Nak tumpang tinggalkan brg2 dia kat umah aku sbb kursus dia kat Maktab Perguruan Batu Rakit akan bmula esok selama 2 bulan. So esok dia dtg dgn motor jelah. Senang nak gerak katanya. Kul 2.30 ptg kitorg ke bandar KT. Ke Secret Recipe lg. Tp kali ni makan pasta plak :D

Lepas tu ke Astaka & jln2 kat Tanjung. Kebetulan ada Karnival TM kat situ. Redah je laa :) Malam, kitorg gi Taman Budaya Kuala Ibai tgk teater Budak Joget. Pementasan yg berlangsung hampir 2 jam tu tamat jam 11 malam. Then masing2 pulang. Aku kepenatan....

Taman Budaya Kuala Terengganu

Teater Budak Joget (atas) & team produksi Budak Joget (bawah)



Sabtu, 24hb

Aku duk ngemas2 umah & bilik je arini. Pun bmalas2an lyn movies. Seharian aku x kuar. Malam baru aku kuar makan. Time to recharge energy! :D


Ahad, 25hb

Tgh aku siap2 nak iron baju, Nurul call mintak tlg escort rombongan pengantin lelaki ke tmpt akad nikah. So, kul 11.30 pg aku & Syaza ke rumah penginapan rombongan pengantin lelaki tu. On da way tu, aku dpt call drp Townsville hehe Hampeh Yo.. Siap nyamar nak ckp dgn Cik Khadijah laa konon ye?? :P Hehe.. Sementara tunggu diorg bsiap, sempat laa aku & Syaza tgk Konsert Final AF6 (Ulangan) hehe.. Dlm kul 1 ptg baru kitorg gerak. Sibbaik xde jammed. So 30 minit pastu kitorg pun smpi kat
Kompleks Darul Hidayah, PERKIM KT.


Aku & Syaza terus ke bilik pengantin. Nurul baru nak bsiap & tgh disolekkan oleh kakaknya.. Byk pulak Nurul dpt call masa tu & aku laa yg kena jd operatornya kejap huhu Dlm pd kalut2 nak bsiap tu, tiba2 kecoh bunga pahar pengantin lelaki patah!! Nurul mintak tlg aku carikan ganti kat bandar kejap. Bkejar jugak le aku & Syaza ke Mega Lace carik bunga pahar warna silver. Sibbaik ada kat situ huhu selamat..

Pengantin perempuan, Nurul Wahyuni

Ahli keluarga Nurul yg hadir

Saat2 yg mendebarkan.. Ketaq lutut pengantin lelaki hehe

Hantaran dgn warna hijau (pihak perempuan) & ungu (pihak lelaki)

Wajah ceria pengantin disamping ibunya setelah selamat dinikahkan :)

.

Dlm kul 2.20 ptg baru majlis akad nikah bermula. Tepat jam 2.54 minit ptg, sah laa Nurul Wahyuni Kerk Shiau Phin mjadi isteri kpd pasangannya Mohd Shafiq b Mohd Zakaria dgn skali lafaz… :)

Memandangkan jam dah kul 3 lebih, aku & Syaza cepat2 g makan sbb perut masing2 dah bdondang syg dah huhu Lepas mkn je, kitorg mintak diri. Plg best, kitorg dpt cenderahati (mug & al-ma’tsurat) drp Nurul.. Sweet kan? :)

Siap ada gambar pengantin kat mug tu.. Sweet! :)

Apepun tahniah & ucapan selamat pengantin baru drp aku buat Nurul & jugak kwn2 aku, Arbaiyah, Wan Fadilah & Kak Faiiz yg mlangsungkan pkahwinan diorg smalam & hari ni. Smga kalian & rumahtangga kalian sntsa dirahmati, diberkati & dilindungiNya, serta rukun & kekal sepanjang hayat, insyaAllah… :)

2 komen:

Syaza said...

Semput baca entry nih....hehe...:D
Nanti gambar2 kita yg together2 tu pas ekh...huhu....

- just me - said...

Semput ke? hehe ko yg baca dah semput, aku yg tulis entry ni nyawa2 ikan dah ekekekek ;P

Orait, will do :)