Monday, January 21, 2008

Ceritera Cinta..

Smalam aku terbaca sebuah entry yg menarik kat blog Cik Kyora :) Entry tu memperkatakan ttg long distance relationship, yg merupakan salah satu drp cabang alam percintaan. Somehow, that entry touched deep down inside of me somewhere.. It totally reminded me of something.. [Amboiii.. byknye 'some' hehe] Then suddenly some ideas came up this morning & here I am to talk about that entry, specifically about love & relationship.

Kyora said that the key to a long distance relationship is 'trust'. I'm totally agree with that. But for me, the main key in any kind of relationship is sincere where trust is apart from it. Heh.. Tetibe ter'speaking' omputih plak.. :D Ni mesti terpengaruh dek entry Cik Kyora ni haha.. Jap2, nak tuko tuning sat.. :P

Hmm.. Betul kata Cik Kyora, lain org lain pulak pandangan & perspektif dia ttg konsep atau pengertian cinta & perhubungan. Mcm aku kata td, keikhlasan adalah kunci plg utama dlm sesuatu perhubungan. Kenapa aku kata keikhlasan adalah yg plg utama? Sbb keikhlasan adalah sesuatu yg xkan sirna atau berubah2.. Sekali keikhlasan itu wujud, ia akan kekal buat selama2nya.. :) Berbeza dgn kepercayaan yg bisa berubah dek bermacam2 faktor. Kepercayaan boleh tergugat hanya dgn kata2 atau khabar2 angin yg belum tentu sahih, pun boleh tergugat dgn satu situasi yg kita lihat tanpa tau apa sebenarnya yg terjadi..

Bg diri aku... kalau kita ikhlas, secara automatik kita akan percaya.. Kalau kita ikhlas, kita akan rasa kasih & sayang.. Kalau kita ikhlas, kita akan sedia berkorban apa saja kerananya.. Kalau kita ikhlas, kita akan memberi tanpa mharap sebarang balasan.. Kalau kita ikhlas, yg susah akan jd senang.. Kalau kita ikhlas, kita akan rasa bahagia wpun sengsara.. & yg plg penting kalau kita ikhlas, kita akan mencintai, menyayangi & mengasihi seseorang tu tanpa mharapkan yg sama drp dirinya.

Tp jgn salah tafsir dgn angau plak hehe.. Kalau dah angau tu, x makan pun xpe.. Dpt tgk bumbung umah, xdpt tgk orgnya pun jadilah.. Dpt 1 sms drp si dia, dah rasa "dunia ini macam ana yg empunya" [bak kata P Ramlee laa hehe] :D Plg teruk kalau dah angau, member tu dah terang2 tak suka siap kutuk2 & maki skalipun, dianggapnya itu adalah puisi plg merdu & indah buat peneman tidurnya saban malam!! Ekekkekeke Jgn gelak je, that's reality okay! :D

Percaya atau tidak, phubungan sering menuntut pengorbanan. & bila tiba satu keadaan di mana kita perlu melakukan pengorbanan, di situlah keikhlasan itu perlu. Sbb bila kita ikhlas, kita akan bertolak ansur & bertoleransi dlm apa jua keadaan, biarpun pd akhirnya akan mengorbankan diri sendiri. Heh.. Mengorbankan diri sendiri bukanlah maksudnya sampai diri kita terbunuh pun ekkekeke ;P Maksud aku lebih pd kepentingan diri sendiri yg terkorban.. & ianya termasuklah jiwa, hati & perasaan.. Tu baru dari segi kehendak dlm diri, belum lg nak kira masa, material [atau lebih tepatnya wang ringgit laa] & tenaga yg terbuang.. Mcm yg Cik Kyora mentioned laa, bil tepon, duit minyak g jenguk org sebelah, bateri henset yg ntah bape kali duk kong-charged je [kdg2 smpi satu tahap tu kena spare bateri henset satu hahaha ;P]

Walau apepun, hubungan yg aku perkatakan kat sini bukanlah terhad pd hubungan dlm percintaan je.. Dgn kawan2 pun camtu gak.. Kdg2 terpaksa beralah sbb kawan kita tu kena spend masa dgn famili dia ke, dgn bf/gf dia ke, dgn kwn2 dia yg lain ke.. Sbb tu aku kata the main point in a relationship is sincere. Takkan laa nak kata kat kawan kita, "Takpe, ko gi la kuar dgn bf/gf ko.. Aku caya yg ko tetap tak lupakan aku & hanya aku yg plg dekat dlm hati ko.." Hahahaha mcm hape jek.. Takde laa.. Tu aku kasik contoh je la.. Tak releven pun hehehe Pandai2 laa pk contoh lain ek? ;)

Berbalik pd topik asal [cheewahh.. cam tgh bforum lak :D], aku sendiri dah pernah experienced & melalui hubungan jarak jauh & jugak hubungan jarak dekat hehe.. Tp tupun ada pecahannya.. Aku dah penah ada hubungan jarak jauh tp dekat, hubungan jarak jauh tp jauh [dah mmg jauh pun hehe :P], hubungan yg dekat tp jauh, & hubungan yg dekat & mmg tetap dekat.. :) Since aku dah alami kesemua keadaan2 ni [leh jd pakar/kaunselor/doktor cinta nih!! haha ;)], so pd pendapat aku yg sgt jahil ni laa, hubungan yg plg mencabar bukannya hubungan jarak jauh tp yg dekat tp jauh ni laa.. Sbb ape aku kata [taip benornye hehe :P] gitu, sbb bila dekat ni mcm2 yg kita nampak & mcm2 plak yg kita boleh dgr 'report' drp org keliling..

Klu biasanya bila dekat2 ni laa kita rasa slalu nak together2.. Boring skit ajak jumpa.. Xtau nak watpe, kuar jalan sama2.. Nak makan je, ada yg boleh temankan mkn.. TAPI!! Tu semua x berlaku & x boleh terjadi atas bbrp kekangan.. Bukankah itu lebih menyeksakan?? Sesuatu yg ada di depan mata, tp kita xboleh cuit wpun sedetik.. Bg aku yg pernah melalui saat2 getir camtu, tuhan je yg tau mcm mana derita, sengsara & terseksanya aku waktu tu.. Klu org lain yg couple2 ni boleh kuar sama, aku pulak masa tu hanya btemankan air mata huhu.. Klu dah mmg jauh, kita mmg tau hakikatnya yg kita xleh nak jumpa & xleh nak kuar mkn sama2 kan? Tp klu dah dekat?? Mmg ada depan mata..??? Aduuuuhhaaaiiii... Hanya bilik aku je yg jd saksi betapa 'leleh'nye aku masa tu hehehe

Kdg2 aku pun leh naik heran.. Nape bila aku melalui hubungan jarak jauh, aku rasa aku & dia selalu je rasa dekat.. Tp bila dia dah dekat, kitorg pun jd makin jauh.. Something's missing there.. Hmm... Mungkin jugak aku kurang ikhlas.. Terlalu mharapkan sesuatu yg muluk2 darinya hinggakan aku kecewa sendiri bila cara dia mengekspresikan perasaan kasih & sygnya tu tak sama malah terlalu jauh drp apa yg aku gambarkan.. Nah! Padan muka aku!! Hehe.. Sape suh berangan2 setinggi langit & seindah kayangan [mcm laa dah penah tgk kayangan.. huhu :P], klu laa utk merealisasikan anganan aku tu tak semudah realiti??!! That's why aku kata keikhlasan adalah kunci bg segala2nya.. Bila kita ikhlas, kita akan terima apa je yg diberi tanpa kita mintak apa2.. Klu kita ikhlas, kita akan menerima seada2nya dgn penuh redha & pasrah skalipun diri kita akhirnya ditongsampahkan!!!

Kita selalu mharapkan sesuatu yg kita rasa lebih baik drp apa yg kita dpt, tanpa kita sedar sekiranya apa yg kita dpt tu kita manfaatkan sebaik2nya, ia akan jadi lebih baik malah lebih hebat drp apa yg kita harapkan! Pun bila kita dpt apa yg pd mulanya kita harap & rasa lebih baik buat diri kita, rupa2nya taklah sebaik atau sehebat yg kita jangkakan pun.. Huhu..

Again, lain org, lain laa cara pemikiran & lain pulak cara penafsirannya.. So semua yg aku perkatakan td hanya lahir drp pandangan aku yg serba khilaf. Wpun aku pernah berendam duka & air mata, pun pernah melalui pelbagai pengalaman pahit/manis dlm hubungan aku mcari 'Mr Right', aku tetap merasakan diri aku jahil & khilaf sbb lg byk yg kita tau, lg byk yg kita xtahu sebenarnya. Suatu yg abstrak & xnampak seperti perasaan ni x boleh diramal mahupun dijangka dgn sewenang2nya.. Kdg2 yg kita lihat sukar utk dimengertikan tulah yg akan mbawa kita ke arah kebahagiaan, & kdg2 yg kita nampak mudah tulah merupakan jerat atau jurang yg plg bahaya utk kita tempuhi apalagi dekati..

Yg pasti, aku yg dah mula belajar ttg apa yg penting dlm satu2 hubungan, kini telah mampu utk tersenyum biar apapun jua yg berlaku.. & aku harap korang pun camtu.. :)

Sebagai penutup, aku nak kongsikan sebuah cerita yg aku rasa mampu mbuka mata & mperbaharui pandangan mereka ttg konsep atau pengertian cinta yg sebenar2nya.. :) Wallahua'lam.

--> Sebuah Kisah Cinta Biasa

2 komen:

KYORA said...

agree, ikhlas..

but then again as human.. 100% ikhlas tu cam payah aje, unless org tu macam tak berjiwa sangat :p @ memang tak layan langsung bisikan2 hati @ influence dari mana2 pihak, sebab as human we always need something in return n in relationship it have to work both way :) kalau sorang aje yang mengikhlaskan diri, baiklah aje bercinta dengan diri sendiri, ahaks!!

- just me - said...

Hahaha..

Alamak!! Kiranya aku ni mcm tak bjiwa sgt laa ye?? ;P Tp apesal aku rasa aku pun leh tahan jiwang?? Ekekeke.. In fact, penanam sayur pun kate aku jiwang haha.. :P